Sunday, 09 May 2021 18:42

У Львові з нагоди 85-річчя створення всесвітньовідомої «Шотландської книги» та з метою відзначення внеску Львівської математичної школи у розвиток світової математики відкрито інформаційну таблицю

21 травня 2021 року у Львові на пр. Тараса Шевченка з ініціативи математичної громади Львова, об’єднаної у Львівському математичному товаристві, та за сприяння міської влади було відкрито інформаційну таблицю на фасаді будинку, де у 20-30-роках минулого сторіччя у легендарній кав'ярні "Шкоцька" ("Шотландська") у невимушеній атмосфері після лекцій чи семінарів математики неформальної Львівської математичної школи творили цілі напрями сучасної математичної науки.

Поруч із портретом лідера школи і одного з найвідоміших математиків світу Стефана Банаха на таблиці трьома мовами подано інформацію про  знамениту міжвоєнну Львівську математичну школу та про те, що кав'ярня дала назву одній із найвідоміших книг в історії математики – "Шкоцькій книзі". У ній записувались нові математичні проблеми, що виникали під час дискусій і не отримували негайного розв’язання. Бувало, що його чекали навіть десятиріччями. До розв’язання кількох проблем із книги причетні сучасні математики Львівського національного університету імені Івана Франка та Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я.С. Підстригача НАН України.

Як наголосив під час заходу директор цього Інституту академік Роман Кушнір, прикметно те, що однією із мрій академіка Ярослава Підстригача, було створення у Львові академічної установи, яка б сприяла відродженню слави львівських математиків. Символом тяглості математичної науки у Львові, як зауважив президент Львівського математичного товариства професор Ростислав Гринів, є те, що зараз кав’ярня стала депозитарієм нової "Шкоцької книги", відомої у світі під назвою  Lviv Scottish Book. А одну із нових, вписаних до неї, проблем розв’язав у 2017 році один із найвідоміших математиків сучасності Теренс Тао.

У виступах заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, професорів Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослава Притули і Тараса Банаха, члена славетної родини професора Мирона Зарицького Любові Сороки червоною ниткою проходила думка, що ця таблиця не лише приверне увагу львів’ян та гостей міста до цікавої сторінки історії міста, але й надихне молодих людей до занять наукою.

Через інтернет-мережу учасників урочистості привітали президент Київського математичного товариства член-кореспондент НАН України Сергій Максименко, президент Польського математичного товариства Яцек Мієнкіш та внук колишнього власника "Шкоцької" Кріс Зєліньскі з Англії.

Відкритя таблиці відбулося в день народження професора Мирона Зарицького, який теж належав до Львівської математичної школи. Саме тому символічно, що полотно з неї зняв дев’ятирічний праправнук ученого Флавіо. Напередодні побачили світ дві безпосередньо пов’язані з історією львівської математики книги: переклад автобіографії одного із представників Львівської математичної школи Станіслава Уляма "Пригоди математика" (за науковою редакцією професора Львівського національного університету імені Івана Франка, лауреата премії імені О. Погорєлова НАН України Михайла Зарічного) та "Спомини" професора Львівського університету, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка, автора першої наукової математичної праці, опублікованої українською мовою Володимира Левицького. Упорядником книги є провідний науковий працівник Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я.С. Підстригача НАН України Олег Петрук.

Від львівської математичної громади було покладено квіти до могил Стефана Банаха, членів Наукового товариства імені Шевченка, професорів-математиків Львівського університету Мирона Зарицького, Володимира Левицького та Андрія Чайковського, академіка Ярослава Підстригача та професора Віталія Скоробогатька, які заснували у 60-тих роках минулого сторіччя наукові школи математиків і механіків, які зараз працюють у Інституті прикладних проблем механіки і математики імені Я.С. Підстригача НАН України.