Tuesday, 20 February 2018 17:21

Члена-кореспондента НАН України Володимира Дрінфельда нагороджено премією Вольфа

Премію Вольфа у галузі математичних наук за 2018 р. присуджено членові-кореспонденту НАН України Володимиру Дрінфельду й Александеру Бейлінсону, які працюють в Університеті м. Чикаго (США),  – на відзначення циклу їхніх інноваційних робіт із алгебраїчної геометрії, теорії зображень і математичної фізики. Йдеться про результати першорядної ваги, які створюють геометричну модель алгебраїчної теорії, що відіграє ключову роль у теорії полів та фізичній теорії струн, і в такий спосіб підсилюють плідну взаємодію між сучасними фундаментальною математикою та фізикою. Ці результати одержано зазначеними авторами у ході спільних досліджень за програмою Ленглендса, що посідає визначне місце у сучасній  теорії чисел та добре відома серед відповідних фахівців.

Український математик член-кореспондент НАН України Володимир Дрінфельд (народився 14 лютого 1954 року) впродовж тривалого часу працював у Фізико-технічному інституті низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України (м. Харків). Він відомий завдяки тому, що збагатив світову науку видатними результатами в галузі алгебраїчної геометрії над полями додатної характеристики, математичної фізики й теорії деформацій алгебраїчних структур. Ці результати стали основою нових розділів сучасної математичної науки – теорії модулів Дрінфельда та теорії квантових груп. За цими напрямами досить широке коло спеціалістів проводять подальші інтенсивні дослідження, котрі змістовно впливають на розвиток різних галузей математики й фізики. Результати В. Дрінфельда, що стосуються зазначених вище проблем, містяться в переліку досягнень, за які автора нагородили Філдсівською медаллю у 1990 р.

Співавтор В. Дрінфельда – А. Бейлінсон – є відомим фахівцем у галузі теорії зображень, алгебраїчної геометрії та математичної фізики. Спеціалісти відзначають, зокрема, його доведення гіпотез Каждана-Люстіга та Янцена, а також помітний внесок у створення ефективних засобів взаємодії сучасних геометрії та математичної фізики.

Результатом плідної співпраці цих двох математиків, відзначеним премією Вольфа, є виявлення глибоких зв’язків між сучасною абстрактною математикою і фізикою шляхом дослідження важливих алгебраїчних структур, що працюють у квантовій теорії поля, яка, в свою чергу, є теоретичною базою сучасної фізики елементарних частинок. Ці результати викладені авторами у книзі «Chiral algebras» і стали об’єктами численних застосувань у роботах багатьох фахівців із різних галузей.

Премії фундації імені Вольфа було засновано у 1978 році. Ними щорічно відзначають 5–6 діячів у кількох галузях сучасної науки, зокрема й математики, а також у кількох видах мистецтв. Для лауреатів-математиків, поряд із медаллю Філдса, такі премії є найпрестижнішими відзнаками видатних досягнень. На поточний момент цією премією нагороджено вже 329 науковців і митців з усього світу. Переможців обирають міжнародні комітети, що складаються з видатних фахівців у відповідній галузі. Ці комітети перепризначаються щороку. Лауреати одержують нагороди особисто від президента держави Ізраїль. Церемонія нагородження відбувається в приміщенні Кнессету (парламенту Ізраїлю) в Єрусалимі.