Thursday, 01 December 2022 17:49

Олександр Миколайович Шарковський (07.12.1936 – 21.11.2022)

Із глибоким сумом сповіщаємо, що сьогодні 21 листопада 2022 року на 86-му році життя перестало битися серце видатного українського математика, академiка Нацiональної академiї наук України, головного наукового співробітника відділу динамічних систем та фрактального аналізу Інституту математики НАН України, доктора фізико-математичних наук, професора Шарковського Олександра Миколайовича.

З ім’ям О.М. Шарковського пов’язані становлення і розвиток хаотичної динаміки. Майже в кожній сучасній монографії з теорії динамічних систем наведено теорему Шарковського, яка встановлює на множині натуральних чисел спеціальний порядок, що відповідає за послідовність переходу в системах від регулярної до хаотичної поведінки при зміні параметрів чи початкових станів. З цією теоремою пов’язують започаткування нового напряму в теорії динамічних систем – комбінаторної динаміки. Дослідження нескінченновимірних динамічних систем та нелінійних крайових задач математичної фізики, проведені О.М. Шарковським, дозволили йому запропонувати концепцію «ідеальної турбулентності» – нового математичного явища в детермінованих системах, яке моделює в часі i просторі найскладніші фундаментальні властивості турбулентності.

О.М. Шарковський лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, лауреат премій НАН України імені М.М. Боголюбова, імені М.О. Лаврентьєва та імені Ю.О. Митропольського, почесний доктор Сілезького університету (Чехія).

Світла пам’ять про академіка НАН України Олександра Миколайовича Шарковського збережеться в серцях усіх, хто його знав. Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким та колегам Олександра Миколайовича у зв’язку з тяжкою втратою.